Midsommarhelgen 2004

Midsommar 2004 började som en idé i vintras. Vi var några stycken i SSKF och GYS som tyckte att vi borde hitta på något nytt inför midsommar annars riskerades hela arrangemanget att självdö. På ett styrelsemöte i SSKF kläcktes idén att vara på Krokholmen. Det talades om närhet och att grannön (Mefjärd) brukar ordna bryggdans. Perfekt, tyckte styrelsen, men blir det inte roligare om vi är fler? Jovisst! Inbjudan gick ut till alla i SSKF, GYS och SYS. Två veckor innan rekade jag själva viken och tyckte att den passade fint för ett midsommarfirande, bara det inte blåste nordligt…

På midsommarafton startade vi tidigt för att hinna fram och förbereda arrangemangen (Midsommarstång och fiskdamm). På Irmelin var vi tre personer, Jag själv, Tuss och min systerson Niclas (13). Vinden var sydlig ca 9 m/sek. Vi gick för motor för att vara säkra på att hinna fram i god tid. Lombardinin på 27 hkr gav oss 6 knop, så fram kom vi i god tid.

Spindelväven komplett redan vid ankomst. Spindelväven komplett redan vid ankomst.
Moanas besättning förberedda för dans. Moanas besättning förberedda för dans.

Väl framme var ca 10 jakter redan där, så det var bara att sätta igång med midsommarstång direkt. För att underlätta hade jag förberett en stång av två gamla åror hopsatta till ett kors samt en julgransfot! Julgransfoten var för att underlätta dans på hal häll. Niclas, Tuss och jag själv gick på jakt efter björkris att klä stången med. Dessvärre är Krokholmen en ganska barrig ö, men det gick bra till slut. Stången kläddes och ställdes upp på hällen. Musikanter tillkallades, småbarn hämtades ur sittbrunnar och förpikar för att delta i små grodorna, karusellen och alla de andra slagdängorna. Efter dansen var det fiskdamm med godis, till alla barns glädje.

Jakterna vid hällen i Krokholmsviken. Jakterna vid hällen i Krokholmsviken.
Olle Madebrink mäter in stången. Olle Madebrink mäter in stången.

När middagarna väl var intagna vidtog festandet på hällen till sent/tidigt på morgonen.

Midsommardagen var till en början lite avslagen, men efter en stadig grötfrukost var humöret på topp igen. Skepparmötet inför kappseglingen om Panta Rei Pokalet, Raniglobucklan och priset för snabbaste icke skärgårdkryssare klarades av vid 11-tiden och banan bestämdes till att gå mot Kalvholmarna, strax öster om Grönöfyren. Starten gick klockan 13.00. Av 23 församlade jakter kom 12 till start. Bra för att vara på en midsommardag. Bäst av jakterna gick Sk 75:an S/Y Måsen, som vann. Stort grattis!

Måsen visar dolda talanger och tar fram hela fartregistret. Räcker till välförtjänt seger. Måsen visar dolda talanger och tar fram hela fartregistret. Räcker till välförtjänt seger.

Resten av de tävlande jakterna mottog antingen resterna av fiskdammsgodis eller punchflaskor (så kallade flytande nyttopriser). Senare vidtog festandet i jakterna.

Jakterna förtöjda i snygg klunga vid Kalvholmarna. Jakterna förtöjda i snygg klunga vid Kalvholmarna.
Förstapris till Mikael Hultgren med besättning. Förstapris till Mikael Hultgren med besättning.

På en av grannbåtarna i viken, slogs det säkert ett världsrekord i antal människor ombord; 23 personer i en Maxi 77:a! Tilläggas kan, att det fanns en tv ombord som visade matchen Sverige-Holland.

Söndagen bjöd på en härlig slör tillbaka till Tyresö-Strand och tänka sig, när vi passerade Härsö kom solen fram. En perfekt avslutning. På det hela var det en lyckad midsommarhelg med nöjda deltagare.

Med seglarhälsning/Bobby Cyrus, S/Y Irmelin 95-S11. Klubbmästare i SSKF.

Kappseglingsresultat, Midsommar 2004, Klassiska jakter
Placering Båtnamn Båttyp Pris
1 Måsen Sk 75 Vinnare av Panta Rei Pokalet
2 Kerma Sk 95  
3 Trione Sk 40  
4 Moana R 10 Vinnare av priset för snabbaste icke skärgårdskryssare
(Fockskotsknap till 12-S1, Beduin II)
5 Irmelin Sk 95  
6 Kooka Folkbåt  
7 Minona H 7  
8 Condor Sk 22  
9 Hjördis P Framkoster  
10 Tarantella Sk 75  
11 Bohemé Sk 75  
Kappseglingsresultat, Midsommar 2004, Moderna jakter
Placering Båtnamn Båttyp Pris
1 Sun Rise Joule 44 Vinnare av Raniglobucklan (För snabbaste plastbåt)