Veteranbåtsfestivalen Nynäshamn 2004

Den 30 juli till 1 augusti 2004 var det veteranbåtsfestival i Nynäshamn för större klassiska segel och motorbåtar. Detta var samtidigt som 22:orna seglade SM och 30:orna seglade Europacupen i samma stad. Nynäshamn har länge haft hamnfester och den här gången passade man på och kombinera denna med en veteranbåtsfestival. Eftersom det endast fanns begränsad plats i hamnen kunde man dock inte gå ut med allmän inbjudan utan ett antal representiva båtar bjöds in. Man tänkte sig att prova konceptet kvalitet och inte kvantitet. Båtarna skulle ändå endast utgöra en liten del av hamnfesten.

Man hade ett digert program för hamnfesten, bland annat:

  • Restauranger och pubar
  • Musikunderhållning
  • Uppvisning av veteranbåtar
  • Uppvisning av veteranbilar
  • Kappsegling
  • Motorbåtsparad
  • Flyguppvisning
  • Helikopterundturer
Segelbåtarna i hamnen framför rökeriet. Segelbåtarna i hamnen framför rökeriet.
Motorbåtarna i hamnen framför hamnkrogen. Motorbåtarna i hamnen framför hamnkrogen.

På det hela taget var det en ganska behaglig tillvaro ombord på båtarna. Det var lagom mycket besökare dagtid och man hade gott om tid att umgås med sina likasinnade på de andra båtarna. Kvällstid var det hysteriskt mycket folk som ville roa sig och häva lite pilsner med polarna.

Den aktivitet som stod till buds för seglarna var en distanskappsegling. Denna skulle starta utanför huvudbryggan sedan skulle man segla ett varv i viken norr om Nynäs segla runt Bedarön för att avsluta med ett varv i viken söder om Nynäs. En rätt trevlig bana och med möjligheter för publik att se seglingen. Inte lika bra som på Riddarfjärden men åtminstonde start och målgång kan ses från land.

Irmelin och Regina satsar på varsin kant strax efter start. Irmelin och Regina satsar på varsin kant strax efter start.
Britt-Marie och AlaAla på väg upp mot första rundning. Britt-Marie och AlaAla på väg upp mot första rundning.

Det som skulle ställa till ett spratt för seglingen var vädret. Visserligen var det soligt och skönt men vinden var inte särskilt stabil. Dock kom en liten nordlig bris lagom i tid för starten. Vinden vred fram och tillbaka och det var ett lotteri om man skulle råka befinna sig på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Båda kanterna verkade gynnade och erbjöd fina medvrid och lite mer vind än mitt i viken.

Direkt efter start kom Britt-Marie och Ala-Ala iväg bäst. Vid rundning av första pricken hade även Kerma kommit ikapp och vi rundar tre 95:or i bredd samtidigt. Britt-Marie drar ifrån lite på undanvinden och det gör även Ala-Ala fast i mindre utsträckning. När vi sedan kryssar norrut igen drar Kerma det längsta strået med tre medvrid i rad när vi befann oss på andra kanten jämfört med konkurenterna.

Nynäshamnbåten Bianca visar upp sig på hemmaplan. Nynäshamnbåten Bianca visar upp sig på hemmaplan.
Beduin II i bakgrunden i sjön efter många år på land. Beduin II i bakgrunden i sjön efter många år på land.

Kerma rundar norra udden på Bedarön först. På väg ut mot en boj som skulle rundas dör vinden ut. Och på grund av att det var relativt kraftig sydgående ström var det nätt och jämt att man lyckades ta sig runt bojen. Väl runt bojen hade man sedan nytta av strömmen som stod för en inte försumbar del av den fart som man gjorde mot mål. Fältet hade fastnat mellan den norliga vinden vid land och ostlig sjöbris längre ut. I det här läget gör Britt-Marie bäst ifrån sig och driver förbi i sakta mak.

Britt-Marie driver snabbast i den svaga vinden. Britt-Marie driver snabbast i den svaga vinden.
På väg mot mål möts seglarna av motorbåtsparad. På väg mot mål möts seglarna av motorbåtsparad.

Vid rundning av banans sydligaste punkt är vindförhållandena minst sagt skumma. Vi länsar runt udden med plattläns samtidigt som vi ändrar kurs i en vid båge på 135 grader eller något sådant. På vägen in mot mål har Britt-Marie mest lycka med vädergudarna. Själva passar vi på och beundra motorbåtarna som är ute och paraderar. Ala-Ala lyckas inte ta sig ikapp även om dom periodvis var precis i bakhasorna.

Banan blev avkortad så att vi slapp det extra varvet i den södra viken. Det var svårt nog att hinna till prisutdelningen som skulle hållas gemensamt med 22:or och 30:or samt modernare klasser som också kappseglat under veckan. Fältet hade blivit så utdraget så placerinarna matchade ordningen i mål. Britt-Marie vann med Kerma som tvåa och Ala-Ala som trea och övriga förtjänar medalj för tålmodigt kämpande.