Midsommarhelgen 2005

Efter lyckat midsommarfirande förra året kände vi oss manade att fortsätta traditionen även i år. Klubbmästare Bobby Cyrus hade hemma på kammaren i vintras funderat ut hur ett midsommarfirande skulle kunna genomföras. För att det hela skulle bli lite okänsligare för vädrets nycker så satsades det på en mer allvädersbetonad hamn. Denna skulle ligga i södra skärgården för att väga upp att vi vanligen håller till längre norrut på våra andra arrangemang. Samlingsplats bestämdes till Mörkviken på norra delen av Fjärdlång. Vi skulle definitivt inte bli ensamma i denna populära vik. Och för att riktigt säkra på detta gick inbjudan till alla i SSKF, GYS och SYS. Detta enligt principen att ju fler vi är destu trevligare firande får vi.

Tillfartsseglingen på fredagen skedde i frisk sydvästlig vind och strålande solsken. De flesta hade anlänt i god tid så att sillunch kunde avnjutas innan dansen kring midsommarstången. Stången kläddes och speleman Hasse Samuelsson anlände sent om sider så att festligheterna kunde börja. Efter dansen vidtog fiskdammen för de som kvalificerar in som barn. 22 deltagande jakter fick uppleva en traditionell midsommar av allra bästa slag.

Några av jakterna förtöjda i Fjärdlång. Några av jakterna förtöjda i Fjärdlång.
Stången kläs med björkris. Stången kläs med björkris.
Bobby och Hasse leder dansen kring stången. Bobby och Hasse leder dansen kring stången.
Ingen midsommar utan små grodorna. Ingen midsommar utan små grodorna.

När middagarna väl var intagna vidtog festandet på hällen och i sittbrunnarna till sent/tidigt på morgonen.

På lördagsmorgonen började det regna i samband med en frontpassage. Vinden hade dessutom vänt till nordlig så att de flesta jakterna hade denna rätt in i häcken. Väderprognosen sade nordväst 6-10 m/s och mot natten eventuellt 8-13 längst i öster med regn eller regnskurar, vilka skulle upphöra framåt kvällen. Uppmätt temperatur i Stockholm 12 grader jämfört med 24 grader dagen innan. De flesta ignorerade regnet och tog en rejäl sovmorgon. När folk vaknade till liv så utkristalliserades olika handlingsstrategier. En del åkte hem, andra drog söderut i den friska nordliga brisen. Vissa ytterligare flyttade plats i viken för att få lite lä och andra låg kvar och bad till ankargudarna att man hade ett tillräckligt bra ankarfäste. Fyra tappra besättningar bestämde sig för att genomföra den kappsegling som var schemalagd till denna eftermiddag.

Skepparmötet inför kappseglingen blev efter väderprognosen klockan ett. Målet för dagens segling bestämdes till Braka utanför Nämdö där vi kunde erhålla en skyddad natthamn. Med så få deltagande båtar och ogästvänliga förhållanden bestämdes att båtarna själva fick välja starttid och själva hålla reda på sin seglade tid. Banan utgjordes av en startlinje och en mållinje med fri väg därimellan. Det man tävlade om var Panta Rei Pokalen för träbåtarna och Raniglobucklan för plastbåtarna. Irmelin och Drabant startade samtidigt vid tretiden och Måsen och Condor startade inom en halvtimme.

Irmelin på väg mot startlinjen. Irmelin på väg mot startlinjen.
Irmelin strax efter start. Irmelin strax efter start.

Väl framme kände vi oss alla som vinnare då de sista molnen drog bort österut och lämnade klarblå himmel i perfekt lä i viken. Middag intogs efter ett lagom dagsverke och vi hade prisutdelng vid halvtio tiden. Drabant hade bästa tiden men eftersom hon seglade som ensam plastbåt gick istället den åtråvärda Panta Rei Pokalen till 75:an Måsen.

Jakterna förtöjda i snygg klunga vid Braka. Jakterna förtöjda i snygg klunga vid Braka.
Förstapris till Mikael Hultgren med besättning. Förstapris till Mikael Hultgren med besättning.
Kappseglingsresultat, Midsommar 2005
Trä Plast Båtnamn Klass Nr Handikapp Seglad tid Beräknad tid Pris
  1 Drabant 30 S232 1,15 2:17:00 2:37:33 Rangilo
1   Måsen 75 S22 1,16 2:29:00 2:52:50 Panta Rei
2   Irmelin 75 S11 1,14 2:39:00 3:01:15  
3   Condor 22 S238 1,13 3:05:00 3:29:03  

OBS! Irmelin och Condor har fått handikapptalen sänkta med 0,01 på grund av jolle.

På söndagen slappades och badades det i det strålande vädret. 15 grader var det i vattnet. Efter en lång och skön vila följde kryss i västlig måttlig vind hem till hemmahamnen på Ingarö.


En midsommarhälsning från: Dennis Wetterberg, 30 S232 Drabant.