Midsommarhelgen 2007

Text och foto: Dennis Wetterberg

Efter tidigare lyckade midsommarfiranden kände vi oss manade att fortsätta traditionen även i år. Klubbmästare Bobby Cyrus hade bara att kopiera 2005 års vinnande koncept. Samlingsplats var allvädershamnen Mörkviken på norra delen av Fjärdlång. Vi skulle definitivt inte bli ensamma i denna populära vik. Och för att riktigt säkra på detta gick inbjudan till alla seglande kamrater. Detta enligt principen att ju fler vi är destu trevligare firande får vi.

Tillfartsseglingen på fredagen skedde i måttlig till frisk ostlig vind och mulet men uppehåll. De flesta hade anlänt i god tid så att sillunch kunde avnjutas innan dansen kring midsommarstången. Dock visade sig att herr klubbmästare i egen hög person behagade komma så sent på eftermiddagen att lekarna kring midsommarstången snarare kom att utspela sig vid middagstid. Spelmän för året var Hasse Samuelsson på gitarr och Anders Stenhols på fiol. Lekledare var Bobby Cyrus. Efter dansen vidtog fiskdammen för de som kvalificerar in som barn. Knappt 20 deltagande jakter fick uppleva en traditionell midsommar av allra bästa slag. Sol och lite mer värme hade inte skadat men man får vara nöjd att det inte regnade.

Ingen midsommar utan små grodorna. Ingen midsommar utan små grodorna. Svansar...
och öron är viktiga i detta sammanhang. och öron är viktiga i detta sammanhang.
Ringdans kring midsommarstången. Ringdans kring midsommarstången.
Hasse gitarr och Anders fiol. Hasse Samuelsson gitarr och Anders Stenhols fiol.

Efter dansen kom grillarna fram och middagen intogs med stor inlevelse av de hungriga. När middagarna väl var intagna vidtog festandet på hällen och i sittbrunnarna. Allsång på berget med två gitarrer och en fiol samt många vackra stämmor. Temat för kvällen visade sig vara Evert Taube och trallvänlig vispop. Strax efter midnatt började det regna vilket medförde omlokalisering till båtarna.

Jakterna förtöjda i flera led vid Fjärdlång. Jakterna förtöjda i flera led vid Fjärdlång.
Ju fler jakter destu trevligare fest. Ju fler jakter destu trevligare fest.

På lördagsmorgonen fortsatte regnet men övergick så småningom i skurar vilka uppgörde vid lunchtid. De flesta ignorerade regnet och tog en rejäl sovmorgon. När folk vaknade till liv så stog det klart att det inte skulle bli någon kappsegling i år. Ett antal av jakterna bestämde sig för att flytta till ny natthamn vid Mörtö Bunsö och de flesta övriga låg kvar. Vinden hade vridit till sydost 7-9 m/s så det var en härlig halvvind från Fjärdlång till Mörtö Munsö. Seglingen varade i mindre än en timme. Senare på kvällen fick vi ytterligare någon regnskur vilket resulterade i att man påvisde god ingenjörsanda och byggde improviserade sittbrunnskapell på de jakter som saknar sådana i sin utrustning.

Klippan längst in viken på Mörtö Bunsö. Klippan längst in viken på Mörtö Bunsö.
Morgonsolen torkar upp jakterna. Morgonsolen torkar upp jakterna.

På söndagen hade äntligen vägergudarna bestämt sig för att visa barmhärtighet för de tappra. Strålande sol och sydlig vind ca 4 m/s. Äntligen nådde termometern upp på rätt sida om 20 graders strecket. Efter frukost i sittbrunnarna slappade besättningarna i det ljuvliga solskenet.