Bouwe Bekkings nya A22:a

Text och bilder: Allan Förberg 1/4 2007

Som tidigare meddelats i tidningen Skärgårdskryssaren så har tidigare Volvo Ocean Race skippern från Movistar - Bouwe Bekking - fattat tycke för 22 klassen. Senaste nytt är att han tillsammans med ett designteam från Farr Design tagit fram en första skiss på en ny A22:a. Målsättningen är solklar: att segla i cirklar kring övrigt motstånd under Jubileumsregattan i Saltsjöbaden 2008.

Bekking får från och med i vår Baggensfjärden som andra hemmavatten. Hans fru Vivian är halvsvensk, och Bouwe's nye svärfar Sune Carlsson, som arbetade i mitten av 60-talet för Arvid Laurin, kan hjälpa till med första sjösättningen i Neglinge. Dom första skisserna som skickats till KN:s Olle Madebrink ser ut som följer. Utvecklade enligt CFD analys, vilket betyder Computiational Fluid Dynamics. Det nya konceptet med "liten" vingköl straffades i tidigare VOR regeln, men är faktiskt godkänt inom skärgårdskryssareregeln.

Ny A22:a akterifrån. Observera vingkölen. Ny A22:a akterifrån. Observera vingkölen.
Korta ändskepp för att optimera viktfördelningen. Korta ändskepp för att optimera viktfördelningen.

Mer information kommer i nästa nummer av Skärgårdskryssaren. Övriga frågor besvaras av 22 klubbens ordförande Allan Förberg: allan.forberg@brevet.nu