Midsommarfirande på Härsö 2009

Enligt tradition firade SSKF och SYS midsommar tillsammans även i år. Men det var mycket nya grepp som prövades för första gången. Vi hade valt att fira midsommarafton på Nacka Förenade Båtklubbars klubbhamn på Härsö som ligger mellan Tyresö och Ingarö. Jämfört med tidigare år gav detta bättre möjligheter att utnyttja klubbhamnens anläggningar till våra aktiviteter. Förutom att toaletter alltid förenklar tillvaron så fanns det en dansbana som vi kunde utnyttja.

Midsommaraftons första aktivitet var att förbereda midsommarstången. Paus gjordes för sillunch och sedan färdigställdes och restes stången. Även dansbanan fick lite extra utrustning med bland annat pressenningar för att göra den lite mer vädersäker.

Sedan följde dans kring stången med större uppslutning än någonsin. Detta då klubbholmen är välbesökt inte bara av SSKF och SYS utan även massvis av andra båtgäster. Bland annat lyckades man skrapa ihop inte mindre än 6 spelmän som stog för musiken.

När dansen var klar dukades det upp med kaffe och tårta på dansbanan som försetts med bord och bänkar. Helt suverän jordgubbstårta och allmänt gemytlig stämning. För barnen hade vi även fiskdamm med godis.

Efter kaffe och tårta följde en tipspromenad. Det fanns dubbla frågor så att både barn och vuxna kunde få en lagom utmaning. Lite blandat med lätta och svåra frågor så att det skulle bli utslagsgivande.

På Härsö finns även ett utkiksberg som kallas Domkyrkan. Det fick bli en promenad upp på toppen och titta på utsikten samt motionera bort lite av den värsta tårtstinnheten.

Tro inte att aktiviteterna var slut i och med detta. Vid dansbanan fanns det även grillmöjligheter så att folk kunde få sig en grillad köttbit till middag om man varit förutseende nog och tagit en sådan med sig. Ytterligare trevlig samvaro som följdes upp med dans hela kvällen lång.

Midsommardagen började med ett besök av ambulanshelikoptern på grund av att någon ramlat vid Domkyrkan. Åtminstånde de som hade valt att tälta på helikopterlandningplatsen fick ett bryskt uppvaknande av en helikopter hovrande 10 m ovanför tälten. Helikoptern tog ett extra varv och tälten kunde avlägsnas. Sedan kunde helikoptern landa. De närmaste båtarna låg inte långt ifrån landningsplatsen och fick frisyrerna fönade.

De som önskade skulle även kappsegla. Vid skepparmötet bestämdes att seglingen skulle gå till Mörtö-Bunsö istället för Grönskär som varit planerat. Detta för att få bättre lä i rådande vindförhållanden. Banan var enkel med start mellan en prick vid Härsös östra udde och ön bredvid. Sedan var det fri väg med målgång mellan Mörtöklobb och Boskär. Det blev sträckbog följt av kryss. Segrande på denna segling blev SK30 S150 Ingabritt.

I norra viken på Mörtö-Bunsö var det givetvis fullt med båtar men vi lyckades få plats i vikens västsida. Kvällen avlöpte med grillning och middag på berget samt prisutdelning i solen med utsikt över jungfrufjärden.

På söndagen var det flera av jakterna som tog sig till Kanholmsfjärden för att titta på när Volvo-Ocean båtarna skulle kappsegla.

Klicka på bilderna för att visa större bilder.

Kön till fiskdammen med barn av varierande storlek. Kön till fiskdammen med barn av varierande storlek.
Tårtkalas på dansbanan. Tårtkalas på dansbanan.
Klubbhamnen på Härsö från Domkyrkan. Klubbhamnen på Härsö från Domkyrkan.
Ambulanshelikoptern landar. Ambulanshelikoptern landar.
Segrande Ingabritt. Segrande Ingabritt.
La Morena med sträckbog på Ingaröfjärden. La Morena med sträckbog på Ingaröfjärden.
Condor kryssar österut på Ingaröfjärden. Condor kryssar österut på Ingaröfjärden.
Måsen på Nämdöfjärden. Måsen på Nämdöfjärden.
Lyst vid Rögrund. Lyst vid Rögrund.
Nisse och Arthur ute och ror. Nisse och Arthur ute och ror.
Middag med utsikt över Jungfrufjärden. Middag med utsikt över Jungfrufjärden.
Solnedgång i viken på Mörtö-Bunsö. Solnedgång i viken på Mörtö-Bunsö.