Resultat 55-klubbens Skärgårdskryss 29/5-1/6 2014

Text: Dennis Wetterberg
Foto: DennisWetterberg, Maria Ljungberg

Årets Skärgårdskryss inföll under Kristi Himmelsfärd. Detta medför att om man tar en klämdag på fredagen så får man 4 härliga seglingsdagar. Detta var teorin men väderprognosen som förutspådde svalt och regn i 4 dagar skrämde bort många deltagare. Som vanligt så var vädret bättre än prognosen och ingen led någon större nöd.

Under torsdagen var det växlande molnighet och byig N vind på 7-13 m/s. Både Jarrmas och L'Aglon II startade från Traneberg på eftermiddagen. Lagom när Jarramas besättning kom ner till bryggan kunde vi se L'Aiglon II hissa på och segla iväg med revad stor och kryssfock. Långt senare var även Jarramaas på väg mot saltsjön. Båda 55:orna hade natthamn i Karlsuddsviken söder om Vaxholm.

På fredag morgon vaknade vi av lätt duggregn. Efter frukost vidtog segling mot Säck. Vinden var NV 4-6 m/s och avtog under hela dagen till 1-3 m/s. Regnet slutade ganska snart och övergick i glesa skurar vilka vi till största delen undvek. Väster om Grinda så såg vi 40 S10 Rival på väg åt andra hållet. Väl framme i Säck så fanns det bara 3 andra båtar i fladen. Detta är rekordlite. En lång stund såg det ut som om våreskadern skulle bestå av 2 55:or men sedan dök Eugenie, Deidre, Ninni och Pani upp.

På lördagsmorgonen bjöd Tor Hedvall i Ninni på Champange och tilltugg eftersom han fyllde 58 år dagen i ära.

Skepparmötet hölls klockan 10:30 och banan fastställdes till start österut utanför Säck, fri väg till och rundning medurs av gröna pricken mitt på Möja Söderfjärd, norrut till gröna pricken på Möja Västerfjärd och rundning medurs av denna, sedan söderut och målgång utanför södra viken på Grisselholmen. Start 12:30 vilken Jarramas är sen till. Det tar 8 minuter att komma de sista hundra metrarna fram till startlinjen och runda tillbaka åt rätt håll igen. De andra jakterna låg långt fram. Eugenie startade i startlinjens förlängning på andra sidan om startfartyget och fick ett tillägg på 10 minuter på den seglade tiden. Svaga vindar från alla möjkiga riktningar gjorde seglingen chansartad. Ett tag på Möja Söderfjärd så såg det ut som om vi skulle få bryta seglingen i avsaknad av vind. Men regnskurar som kom innefrån fastlandet och gick ut mot havet bidrog med tillräckligt med vind så att seglingen kunde slutföras. I slutändan hade alla jakterna haft sin beskärda del av med och motgångar i väderlotteriet så att det kändes rättvist.

Natthamn var södra viken på Grisselholmen. En tipspromenad genomfördes under eftermiddagen. Frågor med varierande svårighetsgrad av 55:orma som hjälpts åt att göra 4 frågor var. Eftersom vi var så få så gick varje person för sig själv. Om man hade gjort egna frågor så fick man 1 poäng för dessa 4. Alla kunde då gå tipspromenaden och suverän segrare blev Hasse Samuelson på Deidre med 8 rätt av 12. Marianne Anrup på Eugenie hade 6 rätt och sedan rasade resultaten snabbt. Max Nystedt på Pani kom sist och skall göra nästa års frågor.

Under kvällen förättades även prisutdelning och förfriskningar i form av bål intogs. Prisbordet var välfyllt och alla jakter fick priser. Ett stort grattis till besättningen på Pani som vann förstapris i seglingen.

På söndagen var det strålande sol och varmt och skönt. Fin hemsegling i lätt NO vind och sol eller växlande molnighet hela vägen till sommarhamnen i Småängsviken. Alla jakterna bör ha haft en mycket bra hemsegling.

Seglingen

Placering Båt Klass Nr Handicap Seglad tid Beräknad tid
1 Pani 30 S 163 1,16 3:09:43 3:40:04
2 L'Aiglon II 55 S 45 1,17 3:10:40 3:43:05
3 Ninni 55 S 15 1,17 3:17:25 3:50:59
4 Jarramas 55 S 48 1,22 3:12:40 3:55:03
5 Eugenie 40 S 66 1,17 3:13:05+10:00 3:57:05

Klicka på bilderna för att visa större bilder.

Jakterna i Säck på fredagskvällen. Jakterna i Säck på fredagskvällen.
Fredagsmys i sittbrunnarna. Fredagsmys i sittbrunnarna.
Jakter och startfartyg i parad. Jakter och startfartyg i parad.
Pani, L'Aiglon och Ninni. Pani, L'Aiglon och Ninni.
Eugenie slörar. Eugenie slörar.
Jakter vid rundning på Möja Söderfjörd. Jakter vid rundning på Möja Söderfjörd.
Eugenie, Pani och L'Aiglon på Möja Söderfjärd. Eugenie, Pani och L'Aiglon på Möja Söderfjärd.
Eugenie möter Pani på Möja Västerfjärd. Eugenie möter Pani på Möja Västerfjärd.
Eugenie möter L'Aiglon på Möja Västerfjärd. Eugenie möter L'Aiglon på Möja Västerfjärd.
Tipspromenadens vinnare Hasse Samuelsson. Tipspromenadens vinnare Hasse Samuelsson.
3:e pris till Tor Hedvall på 55 S15 Ninni. 3:e pris till Tor Hedvall på 55 S15 Ninni.
2:a pris till Linus Ek på L'Aiglon II. 2:a pris till Linus Ek på 55 S45 L'Aiglon II.
1:a pris till Max Nystedt på 30 S163 Pani. 1:a pris till Max Nystedt på 30 S163 Pani.
Söndagmorgon i viken på Grisselholmen. Söndagmorgon i viken på Grisselholmen.