Nypan Trophy 2018

Text: Dennis Wetterberg
Foto: Dennis Wetterberg, Maria Ljungberg

Nypan Trophy inföll lördagen den 11 augusti.

Vädret under fredagen bjöd på friska byiga vindar mellan syd och väst. Efter att ha sett förhållandena på Nämndöfjärden bestämde Jarramas och L'Aglon att i stället segla till Nämndö på lördagsmorgonen. Vi anade att antalet deltagande jakter skulle vara lågt. Flera av de jakter som brukar vara med hade förhinder. En del jakter deltog i Sandhamnsregattan för klassiska båtar som även den gick denna helg och andra var skjuka eller skadade. Vi trodde att åtminstone Hasse Samuelsson i Deidre skulle kunna vara på Nämndö. Kontroll med mobiltelefon bekräftade att Deidre var enda jakten på Nämndö. Vi meddelade våra planer och kom överens om att höras på på mobiltelefon på lördagsmorgonen.

55:orna avnjöt en solig middag i hemmahamnen på Småängsviken på Ingarö. Vindmätaren toppade på 12 m/s inne i den skyddade viken, så vi var nöjda med vårat beslut. Så småningom kunde vi krypa till kojs efter att ha justerat ljudet av fall slående mot master på grannbåtar.

På lördagsmorgonen ringde vi Hasse på Deidre och konstaterade att han var lite krasslig och inte tänkte kappsegla runt Nämndö. Vi meddelade att vi hade för avsikt att vara på Nämndö ca klockan 12. Inga andra jakter förväntades dyka upp förutom Lars Nordlund med fartyget Maria-Kristina. Jarramas och L'Aglon bestämde då att det var mer praktiskt att kappsegla till Nämndö än runt Nämndö. Vi enades om en bana där vi startade mellan Kalvholmarna och Bredskär när vi ligger jämsides, sedan gå söder om Åsmansskärs Kobbarna, mellan Skärvassaholmen och Käckskär och gå i mål vid vanliga mållinjen.

Vi kom att starta precis klockan 11:00. Då det blåste ca SSV 7-10 m/s så vi hade något öppen sträckbog på första benet. Detta följdes av relativt platt undanvind längs Nämndös västsida följt av sträckbog och kryss sista biten in i mål. Målgång skedde ca 12:00 enligt plan. I det soliga vädret och friska vinden var det en mycket behaglig segling förutom sista biten in i mål som bjöd på byiga och skiftiga vindar.

När vinden avtog passede vi på att flytta så att vi låg mer skyddade för kommande natts vridande vindar.

På lördagskvällen fortlöpte en sedvanlig kräftskiva på klipporna. Jarramas bjöd på kaffe och dumlekakor vilket var populärt. När regnet kom ca klockan 23 drog sig besättningarna till kojs.

Under morgontimmarna på söndagen vräkte regnet ner. Med stor förvåning vaknade vi med solsken så att man kunde avnjuta en frukost i sittbrunnarna. Vi konstaterade att Lars Nordlund sover betydligt djupare är vi andra dödliga när han stack upp huvudet och tyckte att det var ovanligt fuktigt, med frågan om det möjligen hade regnat.

Lagom till att det var dags att börja segla hemmåt så hade vädret ändrats till mulet med lokala kraftiga regnskurar. Kunde segla lite drygt halva sträckan över Nämndöfjärden innan vinden dog ut helt. Fick bli motorgång sista biten hem till Småängsviken.

Seglingen

Plac. Klass Nr Båtnamn Skeppare Handikap Seglad tid Beräknad tid
1 55 S 48 Jarramas Dennis Wetterberg 1,004 0:59:40 0:59:54
2 55 S 45 L'Aiglon II Linus Ek 0,963 1:03:00 1:00:40

Klicka på bilderna för att visa större bilder.

Lördag morgon i hemmahamnen på Småängsviken. Lördag morgon i hemmahamnen på Småängsviken.
L'Aiglon II strax efter start. L'Aiglon II strax efter start.
L'Aiglon II och Grönö fyr. L'Aiglon II och Grönö fyr.
L'Aiglon II under sträckbog på Nämndöfjärden. L'Aiglon II under sträckbog på Nämndöfjärden.
Jarramas sträckbog på Nämndöfjärden. Jarramas sträckbog på Nämndöfjärden.
Dennis i sittbrunn och L'Aiglon II bakgrund. Dennis i sittbrunn och L'Aiglon II i bakgrund.
Jakterna förifrån vid Skärvassaviken. Jakterna förifrån vid Skärvassaviken.
Jakterna akterifrån vid Skärvassaviken. Jakterna akterifrån vid Skärvassaviken.
Årets första höstdag. Årets första höstdag.
Eka på väg att återbördas till naturen. Eka på väg att återbördas till naturen.