Våreskader i samarbete med Olles Kanna 7-9/6 2019

För att bäst tillgodose önskemålen från de jakter som brukar deltaga i våreskadern så har vi kommit överens om att segla våreskader i samband med Olles Kanna som arrangeras av SYS. Detta då datumen för de båda evenemangen sammanfaller och till stor del omfattar samma jakter.

Lars Nordlund har kommit överens med SYS om att alla skärgårdskryssare kan deltaga och startar i samma start och seglar samma bana men i egen klass som då är Våreskadern. Vi har eget prisbord. De innebär att alla skärgårdskryssare och skärgårdskryssarliknande båtar ex Rival 22 Mälarbåtar m.m. som brukar vara med på våreskadern kan deltaga, även de i plast.

Anmälan görs på SYS hemsida http://sailyachtsociety.se/regatta/anmalan-olles-kanna-2019/.
Vänliga hälsningar, Lars Nordlund


Olles kanna, 7-9 juni 2019

För att hedra vår seglarkamrat Olle Appelberg som gick bort alldeles för tidigt förra hösten har vi instiftat kappseglingen Olles Kanna till hans minne. Kappseglingen genomförs i samarbete med Blombergs varv på Ramsö som drivs av SYS-medlemmen Thomas Häggström.

Programmet

Fredag 7 juni
Vi anländer efterhand till varvet som ligger på Ramsös östra sida mittemot Björnholmen. Förtöjning mot varvets huvudbrygga. Från klockan 19.00 serveras det hamburgare med öl/vin till självkostnadspris. Efter hand får vi levande musik som upp bygger upp en skön stämning. Längs bryggkanten finns långbord för bra gemenskap.

Lördag 8 juni
Skepparmöte kl 9.00. Vi kommer segla en distansbana som anknyter till den omtalade kappseglingen Silverkannan. Start och mål blir strax norr om Oxdjupet utanför Pukholmen så vi får bra startförhållanden och slipper trafiken i Oxdjupet. Därefter går banan norr om Storön ut på Saxarfjärden och ner till fjärden Silverkannan där vi rundar Stora Delholmen för att sedan vända norrut. Beroende på vindriktning kan mållinjen ligga inne vid Ramsö. Meddelas på Skepparmötet. Vi räknar med målgång vid 15-16 tiden. Banlängd 20-25 NM.

För att sänka ribban för deltagande provar vi år att använda Alma som respitsystem. Alma är kostnadsfritt och baseras den tyska KLR-regeln som Freundeskreis Klassische Yachten använt under många år. Alma är dock aningen modifierad för att passa det svenska båtbeståndet plus att den i viss mån premierar äldre båtar.

Mer information om Alma-regeln.

Värt att påpeka är att Almatalet är detsamma oavsett om du använder undanvindssegel eller inte. Likaså finns ingen shorthandedklass i Alma.

Aktuella Almatal. Har du inget ordnar vi det och meddelar dig när det är klart.

Lördag kväll
After Sail i hamnen vid långbordet och fram på kvällen blir det middag med grillbuffe som varvet ordnar. Samt förstås prisutdelning vid lämpligt tillfälle under kvällen. Middag serveras vid långbordet eller i vid slipen.

Söndag
Gemensam frukost och avsegling mot hemmahamn när det befinns lämpligt.

Deltagande
Vi uppmuntrar speciellt SYS-medlemmar att deltaga även om man inte kappseglar. Det kommer säker att behövas gastar och det blir en härlig helg med skön seglarstämning. Blombergs varv ligger mycket naturnära och ganska ostört. Dessutom kommer det ordnas med en transportbåt för de som behöver komma fram och tillbaka till varvet från fastlandet.

Frågor om kappseglingen kan ställas till racemaster@sailyachtsociety.se.


Preliminär banskiss Olles kanna