Nypan Trophy, Nämdö runt 2024

Text: Dennis Wetterberg
Foto: Dennis Wetterberg

Nypan Trophy, Nämdö runt inföll lördagen den 24:a augusti.

Väderprognosen för fredagens tillfartssegling avskräckte säkert flera jakter. Ca 10-18 m/s S-SV vind och regn är inget man längtar efter. Tävlingsledningen i form av Bosse Bethge på Eugenie mailade och sade att dom inte skulle komma eftersom kryss på Kanholmsfjärden och Nämndöfjärden i dylika förhållanden inte var att tänka på. Själv hade jag haft svårt att värva gastar men hade lyckats lura med David Anstey på Mia att segla en dagstur med Jarramas på lördagen. När det började bli fredagskväll började jakterna som redan tagit sig ut till Nämdö undra om Jarramas skulle dyka upp eller inte. Största oron var om det skulle bli några kakor eller inte. När dom inte längre kunde hålla sin nyfikenhet tillbaka var Linus Ek på L'Aiglon II nödgad och ringa och fråga om Jarramas tänkte dyka upp. Jag bekräftade att David och jag skulle dyka upp på förmiddagen på lördagen. Kakorna vågade man inte fråga om men jakterna hoppades på att även dom skulle anlända med Jarramas. Närvarade på fredagskvällen var 30:an Deidre, 55:an L'Aiglon och Passaden Arda.

Väderprognosen för lördagen var betydligt mer human än den på fredagen varit. Ca 7-13 m/s SV vind. Mer V på förmiddagen vridande till mer S på eftermiddagen. Utseglingen från Småängsviken till Nämdö var undanvind till en början ca 6 m/s och mot slutet ca 8 m/s. När vi kom fram ca 11:00 och seglade upp bakom jakterna och frågade om dom tänkte segla var svaret inte alltför entusiastiskt. Vi meddelade vår ståndpunkt att om vi skulle segla så väntar vi på fjärden. Alldeles för jobbigt att ta ner seglen, lägga till och sedan ge sig ut igen och hissa på en gång till för en halvtimme i land. Vi förstod att det inte skulle bli någon segling och tog därför ned seglen och lade till i land.

Då båtarna låg i lä med klarblå himmel och gassande sol var det riktigt skönt i land. Om vi inte skulle segla så kläcktes den brillianta ideen att vi i stället går och tar regattalunch på restaurangen i Solvik på östra Nämdö. En trevlig promenad på ca 3,5 km enkel väg i fint väder. Restaurangen skulle vara öppen från 12:00.

När vi var framme i Solvik inspekterades vindförhållandena öster om Nämdö och alla var nöjda med att seglingen skippades. Regattalunchen var riktigt delikat och vi lyckades få de sista portionerna Bouillabaisse som fanns för dagen. Sedan kollade vi in affären och köpte glass. Betyget var att affären var relativt välförsedd vilket den inte varit under den tidigare regin.

Väl tillbaka i jakterna fanns det ingen prisutdelning att göra så jag körde kakutdelning i stället. Perfekt tillskott till eftermiddagsfikat efter lunchen. Nämdö runt har fått en alternativ tolkning och kan numera även betyda att gå runt på Nämdö.

Jarramas revades och hemfärd till Småängsviken påbörjades. Var lite svårt att komma iväg då en grannbåt ankrat över vår ankarlina. Till råga på allt använde grannbåten kätting hela vägen så det var väldigt tungt att dra upp dennas ankare tillräckligt för att kroka loss från min ankarlina. Till slut lyckades det i alla fall. Väl ute på Nämdöfjärden blåste det SSV ca 11 m/s under större delen av överfärden. Högsta vindstyrkan vi mätte upp var 13 m/s och sjön var inledningsvis ganska skvalpig. Det var i alla fall möjligt att sträcka över fjärden utan slag. Låg vid bryggan i Småängsviken lite drygt en timme efter att vi hissat på i Skärvassaviken.

Övriga jakter som stannat kvar på Nämdö hade en kräftskiva på sitt schema för kvällen.

Seglingen

Plac. Klass Nr Båtnamn Skeppare Handikap Seglad tid Beräknad tid
  30 S 223 Deidre Hans Samuelsson 0,960 DNS DNS
  55 S 45 L'Aiglon II Linus Ek 0,970 DNS DNS
  55 S 48 Jarramas Dennis Wetterberg 1,020 DNS DNS
  Passad S 59 Arda Henrik Hansen 0,948 DNS DNS

Klicka på bilderna för att visa större bilder.

Jakterna ligger skyddade i hamn. Jakterna ligger skyddade i hamn.
Starten, på vandringen till krogen. Starten, på vandringen till krogen.
Hasse i täten följd av den hungriga klungan. Hasse i täten följd av den hungriga klungan.
Nämdö's fina träkyrka. Nämdö's fina träkyrka.
Ut på bryggan och inspektera vinden. Ut på bryggan och inspektera vinden.
Posering på bryggan. Posering på bryggan.
Posering framför restaurangen. Posering framför restaurangen.
Dagens höjdpunkt regattalunchen. Dagens höjdpunkt regattalunchen.